logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

Nacht van de Nacht 25 oktober 2014 : de tiende!

De Nacht van de Nacht is een evenement dat ieder jaar in oktober georganiseerd wordt, in 2014 al weer voor de tiende keer! Dit evenement is in het leven geroepen door natuur- en milieufederaties iedereen oproepen om zoveel mogelijk die deze avond de (buiten)verlichting uit te laten. Het doel van deze nacht is namelijk om te laten zien hoe mooi de nacht kan zijn zonder lichthinder. Een ideale avond dus voor sterrenkijkactiviteiten.

Sterrenwacht Ulrum
Ook Sterrenwacht Ulrum is geopend tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober. Bezoekers kunnen meedoen aan een rondleiding door de sterrenwacht en sterrenkijken. Deze eenmanssterrenwacht is eigenhandig gebouwd door Aries van Calcar, oud-zeekapitein en voorzitter van de GVWS. De omstandigheden om sterren te observeren zijn in Ulrum ideaal omdat daar geen verstorend omgevingslicht is.

Sterrenwacht Ulrum verzorgt tevens lezingen over weer- en sterrenkunde en biedt de gelegenheid om op afspraak sterren te komen kijken door een telescoop op een heldere avond. Het adres is Elensterweg 26 te Ulrum. Voor meer informatie, zie www.sterrenwachtulrum.nl.

 

Speciale publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht te Groningen
Op zaterdag 25 oktober is er een speciale publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht te Groningen met het thema 'Telescopen'.
Er zijn rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht, shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium, lezingen over zelf sterrenkijken en moderne telescopen en de doe- en ontdektentoonstelling Science LinX. Ook kinderen komen aan bod, zij mogen hun eigen telescoopje maken en meenemen naar huis! Of speel mee met de Sterrenquiz over telescopen en win een VIP-rondleiding door de sterrenwacht.

En houdt u van foto's maken? Doe dan mee aan de fotowedstrijd, en win een nacht professioneel waarnemen met de Gratama Telescoop! Meer informatie over de fotowedstrijd kunt u vinden op de website.

De sterrenwacht zal geopend zijn 18:00 tot 23:00. Zoals gewoonlijk is de avond gratis toegankelijk. Het wordt aanbevolen om een kaartje te reserveren via de website www.rug.nl/sterrenwacht. Dit kan vanaf maandag 20 oktober.