logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

Agenda

  Update 24 februari          
               

 

Onze bijeenkomsten vinden, tenzij anders vermeld, in het voor- en najaar plaats op een vrijdagavond in het Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen.

Onze bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en beginnen (tenzij anders vermeld) om 19.45 u.

  Bijeenkomsten 2019
  23 maart Symposium over ALMA, de Atacama Large Millimetre Array
  12 april Onweer
  13 september geologie - titel t.z.t. bekend
  11 oktober Jan Hendrik Oort
  22 november JWST
  13 december volgt zodra bekend
  Voor uitgebreide informatie over de sprekers en onderwerpen zie de lezingenpagina.
   
  Landelijke sterrenkijkdagen op 15, 16 en 17 maart
  Tijdens de sterrenkijkdagen kan gekeken worden bij de Blaauw Sterrenwacht en/of bij Sterrenwacht Ulrum. Bij deze sterrenwachten kunt u/je ook op andere momenten langskomen. Zie daarvoor de informatie op hun sites. Andere locaties zijn te vinden via de webpagina landelijke sterrenkijkdagen.
   
  Wat is er te zien?
  Zie hiervoor de sites van Heavens above, de KNVWS (bij 'actueel), Astronieuws en Alles over sterrenkunde.
   
  Zelf een bijdrage leveren aan astronomisch onderzoek?
  Zie bijvoorbeeld de diverse astronomische projecten van Zooniverse, waaraan iedereen kan meedoen.
   
  Lezingen over sterrenkunde elders in Groningen
  Zie hiervoor de site van de Blaauw Sterrenwacht in de stad Groningen en de site van Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, die lezingen organiseert in Appingedam.
   
  Informatieve filmpjes over zwaartekrachtgolven
  Meer weten over zwaartekrachtgolven en het meten daarvan, zie:
  https://vimeo.com/154865621
  http://www.apod.nl/ap160212_nl.html
   
  GVWS-er Jan de Boer Ridder in de Orde van Oranje Nassau
  Op 26 april 2018 werd Jan de Boer, die zich al vele jaren regionaal en landelijk inzet voor de popularisering van sterrenkunde, gedecoreerd. Naast actief zijn voor de GVWS (tot 1991 afdeling Groningen van de NVWS geheten), is hij de huidige secretaris van de KNVWS.
   
  GVWS-er Jan de Boer met item op Friese School TV
  Op woensdag 25 maart 2015 was Jan de Boer met een sterrenkundig item in het Friese school TV programma Tsjek te zien. Dit is nog te bekijken via deze link.
   
  Exoplaneet zoekt naam
  Als exoplaneet krijg je een wetenschappelijke aanduiding, maar die is wel erg saai. Dus de International Astronomische Unie lanceert bij wijze van spreken haar eigen versie van een welbekend programma: "exoplaneet zoekt naam". Kijk op de site van de IAU voor meer info.
   
  Verslag sterrenkijkdagen bij Sterrenwacht Ulrum 7-9 maart 2014
  Het weer werkte erg mee en er zijn bijna 100 mensen gekomen. Naast de vaste telescoop stonden ook losse telescopen opgesteld. Klik hier voor het verslag.
  In het kader hiervan is Aries vrijdag 7 maart rond 13.15 u. te beluisteren geweest voor Radio Noord. Het fragment is te vinden bij Radio Gemist van RTV Noord in het blok 13.00-14.00 u.
   
  GVWS-/KNVWS-lid Jan de Boer n.a.v. de korste dag van het jaar
  Jan de Boer geeft in de weekendbijlage van de Telegraaf naar aanleiding van 21 december uitleg over de daglengte en hoe dit in ons land van plaats tot plaats nog kan verschillen.
   
  Actuele informatie over bijzondere verschijnselen aan de hemel
  Zie hiervoor de site van de KNVWS bij 'actueel' en Astronieuws.
   
  Komeet van Helpman in 1908; mogelijke verklaring in Stad en Lande
  In het net verschenen kwartaalnummer van het regionaal historisch tijdschrift Stad en Lande geeft GVWS-lid Reina de Lange een mogelijke verklaring voor het verschijnsel dat in 1908 in Helpman aan de avondhemel te zien was.
   
  GVWS-lid Aries van Calcar heeft eigen sterrenwacht gebouwd
  In de Noorderkrant van woensdag 21 augustus staat een interview met GVWS-lid Aries van Calcar. Deze is hier ingescand te downloaden of de hele krant is in te zien via de archiefsite van de Noorderkrant (het artikel staat op pagina 3). Daarnaast heeft Aries op 14 augustus op RTV Noord, SBS 6 en Simone TV verteld over zijn passie voor sterrenkunde en de sterrenwacht die hij zelf gebouwd heeft.
   
  Radiotelescoop Dwingeloo (CAMRAS)
  De radiotelescoop van Dwingeloo, CAMRAS, is weer in bedrijf. Een stichting en vele vrijwilligers zorgen er voor dat dit instrument in stand en operationeel blijft. Voor activiteiten zie de site van CAMRAS. Behalve bezoekers zijn nieuwe vrijwilligers ook welkom! Om thuis te bekijken: een film uit 1957 over de totstandkoming en bouw van deze telescoop.
   
  Planeto├»de vernoemd naar GVWS-lid Jan de Boer
  Jan de Boer, lid van de GVWS en secretaris van de KNVWS, is de eer te beurt gevallen om een planeto├»de naar zich vernoemd te krijgen. RTV-Noord heeft hiervan bericht gedaan. Klik hier om het bericht na te lezen, te beluisteren en/of de video te bekijken.
   
  Verslag excursie LOFAR 12 maart 2011 cursus Sterrenkunde Winsum
  Een kort verslag met foto's is te vinden op een aparte pagina.