logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

Cursussen sterrenkunde in Winsum 2016/2017

  Update 12 september          

 

In het winterseizoen 2016/2017 geven GVWS-leden Paul Wesselius en Jan de Boer werderom een cursus in het Jacobijnenhuis te Winsum (Hoek Hoofdstraat W 27/Havenstraat 2 9951 AE - www.jacobijnenhuis.nl).

De cursus wordt gegeven op maandagavonden van 20.00 tot 22.00 u. met op andere momenten (in overleg) excursie naar Eise Eisinga Planetarium te Franeker en een kijkavond bijvoorbeeld bij de sterrenwacht in Ulrum.

In deze cursus komen diverse bijzondere onderwerpen uit de sterrenkunde aan bod. En net zoals bij een standaardcursus, is het streven dat iedereen de presentaties kan volgen ongeacht zijn of haar voorkennis. Alle presentaties worden bovendien aan de cursisten beschikbaar gesteld. De docenten Paul Wesselius en Jan de Boer zijn astronomen, die veel ervaring hebben in het geven van cursussen en lezingen en in het populariseren van sterrenkunde voor een algemeen publiek.

Het programma:

  Datum Docent Onderwerp
  28-11-2016 P. Wesselius Exoplaneten
  12-12-2016 P. Wesselius Exobiologie
  19-12-2016 J. de Boer Kometen
  09-01-2017 P. Wesselius Vorming van Elementen
  16-01-2017 J. de Boer Burgerwetenschap
  23-01-2017 J. de Boer Astronomische Plaatsbepaling op Aarde
  30-01-2017 P. Wesselius Infrarood/submm ruimtemissies
  06-02-2017 J. de Boer Zwaartekrachtsgolven
  Datum nog te bepalen Bezoek Eise Esinga planetarium in Franeker (10.30 u.); en een kijkavond
  Klik hier voor de poster.


Kosten voor 8 lessen € 138. Aanmelden via een mail naar info@jacobijnenhuis.nl of het aanmeldformulier op de site van het Jacobijnenhuis.

 

Toelichting op de onderpen met aan het eind aanbevolen literatuur:

Exoplaneten en exobiologie
Sinds 1995 wordt er intensief gezocht naar exoplaneten. Dat zijn planeten die buiten ons zonnestelsel rond een ster draaien. Het ultieme doel is om vast te stellen of op exoplaneten leven mogelijk is. Dat is het onderzoeksgebied van de exobiologie.

Kometen
Kometen komen of zeer voorspelbaar in de buurt van de aarde of heel erg onverwacht. Met hun staart zijn ze prominent zichtbaar tussen de sterren aan de hemel. Om die reden hebben ze de mensheid eeuwenlang gefascineerd en spelen ze een belangrijke rol vanaf de astrologie in de oudheid tot de moderne hi-tech astronomie van nu.

Zelf astronomisch onderzoeker met PC, laptop, tablet of smart phone
Iedereen kan gewoon thuis of onderweg met PC, laptop, tablet of smart phone astronomie bedrijven op wetenschappelijk niveau. Sommige onderzoeken leveren zoveel gegevens op dat inbreng van ‘gewoon publiek’ nodig is bij de analyses. Dit wordt burgerwetenschap of Citizen Science genoemd.

Ontstaan van elementen
Alle elementen zwaarder dan waterstof en helium worden in sterren gevormd, vooral tijdens de uitbarsting van zeer zware sterren.

Navigeren op sterren
Eén van de oudste toepassingen van astronomie, is plaatsbepaling op aarde met behulp van zon en sterren. Met de intrede van GPS leek dit niet meer nodig, maar de US Navy hervat uit strategische overwegingen de opleiding astronomische navigatie.

Een nieuw venster op het heelal: van infrarood tot zwaartekrachtsgolven
Van alle gelanceerde astronomische satellieten hebben vooral de infrarood/submm missies de sterrenkunde in vrijwel alle deelgebieden verrijkt met nieuwe inzichten. De net ontdekte zwaartekrachtsgolven mogen natuurlijk niet ontbreken. Er is de afgelopen jaren een nieuw venster op het heelal open gegaan.

 

Aanvullingen op cursusprogramma (buiten cursusgeld om)