logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

The Big Bang Theory - het laatste nieuws van de Oerknal

Lezing op 21 april 2017

door Diederik Roest

Prof. Dr. Diederik Roest is verbonden aan het Van Swinderen Instituut voor deeltjesfysica en zwaartekracht van de Rijksuniversiteit Groningen

Waarom geloven we in een Oerknal en hoe kunnen we er iets over te weten komen? In deze lezing gaan we dieper in op dit fascinerende onderwerp. We bespreken het bewijs voor de stelling dat het Heelal aan het groeien is, en in een vroeger stadium veel kleiner was. Bovendien moet er vlak na de Oerknal nog iets bijzonders zijn gebeurd, zogeheten inflatie. Hoe gedroeg het Heelal zich toen, en wat voor modellen hebben we hiervoor? En hoe kunnen we deze testen door middel van observaties?

Een belangrijke rol hierin speelt de kosmische achtergrondstraling. Deze straling is in een vroeg stadium van het Heelal uitgezonden en kan nog steeds worden gemeten. De eigenschappen hiervan leren ons veel over het vroege Heelal, vlak na de Oerknal. De afgelopen jaren zijn er belangrijke nieuwe meetresultaten gekomen van de Planck satelliet. Aan de hand hiervan weten we hoe het Heelal er vlak na de Oerknal uitzag. Hoe passen deze resultaten binnen de modellen, en wat leert dit ons over de Oerknal?