logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

Sterren kijken

De GVWS neemt deel aan landelijke activiteiten zoals de sterrenkijkdagen in maart en de nacht van de nacht in oktober. Leden van de GVWS zijn dan aanwezig met een aantal kijkers. Ze kunnen vertellen wat er aan de sterrenhemel te zien is. Iedereen krijgt daarbij de gelegenheid door zo'n kijker naar sterren, planeten en/of de maan te kijken. Een eigen kijker meenemen is ook mogelijk.

Daarnaast verleent de GVWS ook medewerking aan de kijkavonden op de Blaauw sterrenwacht. Deze avonden worden 48 uur van te voren bekend gemaakt. Het idee is dat bezoekers dan een grotere kans hebben op een heldere hemel. Voor de data zie: http://www.rug.nl/sterrenkunde/sterrenwacht/publieksavonden.

De radiotelescoop van Dwingeloo, CAMRAS, is ook weer in bedrijf. Een stichting en vele vrijwilligers zorgen er voor dat dit instrument in stand en operationeel blijft. Voor activiteiten zie de site van CAMRAS. Behalve bezoekers zijn nieuwe vrijwilligers ook welkom! Om thuis te bekijken: een film uit 1957 over de totstandkoming en bouw van deze telescoop.

Cursus Sterrenkunde

Voor wie meer wil weten over sterren, planeten en het heelal, worden op diverse locaties en door verschillende organisaties cursussen georganiseerd. Hier kan iedereen aan deelnemen, dus ook wanneer je geen voorkennis of een exacte achtergrond hebt. Zie voor meer informatie de pagina pagina met cursussen. In zo'n cursus zijn soms ook excursies opgenomen, zoals naar de Blaauw Sterrenwacht in Groningen en LOFAR bij Exloo.

 

Landelijke Sterrenkijkdagen

 

De landelijke sterrenkijkdagen worden jaarlijks gehouden. In 2018 was dit tijdens het laatste weekend van februari.

Tijdens de sterrenkijkdagen kan naar sterren worden gekeken in de Blaauw Sterrenwacht en/of bij de Sterrenwacht Ulrum van GVWS-voorzitter Aries van Calcar, te vinden op adres Elensterweg 26. Andere locaties zijn te vinden via de webpagina landelijke sterrenkijkdagen.

Bij bewolkt weer is er een alternatief programma dat ook het bezoeken waard is. Aanmelding vooraf is niet nodig.

 

Suggesties voor locaties om zelf waar te nemen

Verder zijn er her en der donkere plekken te vinden waar het goed waarnemen is. In Groningen is dat bijvoorbeeld Dark Sky Park Lauwersmeer. In de pijplijn zit het idee om dat gebied bij de Bosschuur van Staatsbosbeheer een telescoop te bouwen. Daarover valt rond de zomer van 2018 wellicht meer te melden.

Uiteraard heeft bijvoorbeeld ook Drenthe diverse goede waarneemlocaties.

 

Nacht van de Nacht laatste zaterdag in oktober

De activiteiten van de jaarlijkse Nacht van de Nacht, de zaterdagnacht in het laatste weekend van oktober, zijn te vinden op een aparte pagina als u deze link aanklikt.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) verleent ook hier haar medewerking aan. Voor een impressie van zo'n Nacht van de Nacht klik hier.

In 2009 kwam Schiermonnikoog uit de bus als donkerste plek van Nederland. Het Hoogeland van Groningen was een goede tweede. Daar is sterrenwacht Ulrum gevestigd.

 

Bijzondere verschijnselen aan de hemel

Zie hiervoor de site van de KNVWS bij 'actueel' en Astronieuws. En iedere zomer rond 12 augustus is de Perseïdenzwerm te zien, waarvoor je niets anders hoeft te doen dan bij helder weer 's avonds een goed plekje op te zoeken en naar de hemel te kijken. Het weer is dan meestal aangenaam genoeg om een tijdje buiten te blijven.