logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

De Square Kilometre Array

Spreker: Dr. M.P. van Haarlem (Hoofd NL SKA Office, ASTRON)

De Square Kilometre Array (SKA) wordt ’s wereld’s grootste en meest gevoelige radiotelescoop. Verdeeld over twee locaties in West Australië en Zuid-Afrika worden antennes en schotels met bijbehorende (super)computers en infrastructuur gerealiseerd. Daarnaast is een netwerk van Science Data Centres voorzien waar de enorme stroom van gegevens verwerkt en gearchiveerd worden. 

Het SKA project zal een grote wetenschappelijke impact hebben. De science case is breed en omvat onder andere de vorming en evolutie van de eerste sterren en sterrenstelsels in het vroege heelal en de studie van zwaartekrachtgolven door middel van waanemingen van pulsars.  Daarnaast stimuleert het ook technologische innovatie en levert het een aantal economische effecten op (zoals werkgelegenheid, versterking van de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven, opbouw van menselijk kapitaal). 

Het project bevindt zich thans in de laatste ontwerpfase. De verwachting is dat de bouw in 2020 van start zal gaan. Nederland speelt een sleutelrol in het SKA project, mede dankzij de ervaring en successen van eerdere radiotelescopen, zoals de Westerbork Synthese Radio Telescoop en LOFAR.