Sterren kijken
De GVWS neemt deel aan landelijke activiteiten zoals de sterrenkijkdagen in maart en de nacht van de nacht in oktober. Leden van de GVWS zijn dan aanwezig met een aantal kijkers. Ze kunnen vertellen wat er aan de sterrenhemel te zien is. Iedereen krijgt daarbij de gelegenheid door zo'n kijker naar sterren, planeten en/of de maan te kijken. Een eigen kijker meenemen is ook mogelijk.
Daarnaast verleent de GVWS ook medewerking aan de kijkavonden op de Blaauw sterrenwacht. Deze avonden worden 48 uur van te voren bekend gemaakt. Het idee is dat bezoekers dan een grotere kans hebben op een heldere hemel. Voor de data zie: http://www.rug.nl/sterrenkunde/sterrenwacht/publieksavonden.
De radiotelescoop van Dwingeloo, CAMRAS, is ook weer in bedrijf. Een stichting en vele vrijwilligers zorgen er voor dat dit instrument in stand en operationeel blijft. Voor activiteiten zie de site van CAMRAS. Behalve bezoekers zijn nieuwe vrijwilligers ook welkom! Om thuis te bekijken: een film uit 1957 over de totstandkoming en bouw van deze telescoop.
Cursus Sterrenkunde
Voor wie meer wil weten over sterren, planeten en het heelal, worden op diverse locaties en door verschillende organisaties cursussen georganiseerd. Hier kan iedereen aan deelnemen, dus ook wanneer je geen voorkennis of een exacte achtergrond hebt. Zie voor meer informatie de pagina pagina met cursussen. In zo'n cursus zijn soms ook excursies opgenomen, zoals naar de Blaauw Sterrenwacht in Groningen en LOFAR bij Exloo.
Landelijke Sterrenkijkdagen en Nacht van de nacht
De landelijke sterrenkijkdagen en de Nacht van de nacht zijn jaarlijks terugkerende evenementen waarbij door heel Nederland naar de nachtelijke hemel kan worden gekeken. De landelijke sterrenkijkdagen zijn doorgaans in maart. De Nacht van de Nacht wordt gehouden op de laatste zaterdag van oktober, de nacht waarin ook de klok een uur teruggezet moet worden vanwege de overgang van zomer- naar wintertijd. Tijdens de sterrenkijkdagen en de Nacht van de nacht kan gekeken worden bij de Blaauw Sterrenwacht in Groningen en/of bij Sterrenwacht Ulrum. Bij bewolkt weer is er een alternatief programma dat ook het bezoeken waard is. Aanmelding vooraf is niet nodig. Overigens kunt u/je ook op andere momenten bij deze sterrenwachten langskomen. Zie daarvoor de informatie op hun sites. Andere locaties zijn te vinden via de webpagina landelijke sterrenkijkdagen en de site van de Nacht van de nacht. |
||
Suggesties voor locaties om zelf waar te nemenVerder zijn er her en der donkere plekken te vinden waar het goed waarnemen is. In Groningen is dat bijvoorbeeld Dark Sky Park Lauwersmeer. In de pijplijn zit het idee om in dat gebied bij de Bosschuur van Staatsbosbeheer een telescoop te bouwen. In de loop van 2019 kan deze mogelijk al in gebruik worden genomen. |
Bijzondere verschijnselen aan de hemel
Zie hiervoor de site van de KNVWS bij 'actueel' en Astronieuws. En iedere zomer rond 12 augustus is de Perseïdenzwerm te zien, waarvoor je niets anders hoeft te doen dan bij helder weer 's avonds een goed plekje op te zoeken en naar de hemel te kijken. Het weer is dan meestal aangenaam genoeg om een tijdje buiten te blijven.