logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

Sprekers symposium 2014 "Kolonisten van 't Heelal"

Onderstaand worden de sprekers aan (jo)u voorgesteld, te weten dr. Stéphanie Cazaux, dr. Gijs Verdoes Kleijn en PhD Student Wouter Karman. Alle drie de sprekers zijn verbonden aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Dr. Stéphanie Cazaux
Dr. Stéphanie Cazaux is postdoc onderzoeker bij het Kapteyn Instituut te Groningen. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Cazaux in 2007 een Veni subsidie toegekend en eind 2010 een Vidi subsidie. Door middel van dergelijke subsidies wil NWO nieuw en innovatief wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

De Veni subsidie is in 2007 verstrekt voor Cazaux' onderzoek naar water in het heelal. Water ontstaat bij pasgeboren sterren en beïnvloedt hun eigenschappen. De Vidi subsidie kreeg Cazaux in 2010 voor onderzoek naar de chemie van gas en vaste stofdeeltjes in stervormingsgebieden. De voorkomende moleculen zijn niet alleen van invloed op de vorming van sterren, maar ook noodzakelijk voor het ontstaan van leven.

Met de toegekende subsidies is Cazaux in staat gesteld om deze nieuwe onderzoekslijnen verder te ontwikkelen met een eigen onderzoeksgroep aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Dr. Gijs Verdoes Kleijn
Dr. Gijs Verdoes Kleijn is als postdoc onderzoeker verbonden aan het Kapteyn Instituut te Groningen. Zijn aandachtsgebieden zijn zwarte gaten; quasars; radio sterrenstelsels; en de evolutie van sterrenstelsels. Bij dit onderzoek is astronomische informatietechnologie onontbeerlijk: het vergaren, verwerken, bewerken en archiveren van de grote hoeveelheden digitale informatie die door de moderne telescopen aangeleverd worden. Daar houdt Verdoes Kleijn zich mee bezig in het kader van OmegaCEN-NOVA.


Wouter Karman, PhD
Wouter Karman is promovendus bij het Kapteyn Instituut te Groningen, waar hij zich bezighoudt met onderzoek naar spectraallijnen bij sterrenstelsels. Deze spectraallijnen geven goed inzicht in de chemische samenstelling van een sterrenstelsel, omdat ieder molecuul zijn eigen unieke spectraallijn heeft.