Data

(Metropolitan Museum of Art, N.Y.)

21 april 2024

Lezingen en andere bijeenkomsten

Tenzij anders aangegeven beginnen onze bijeenkomsten om 19.45 uur in 't Vinkhuys, Groningen (zie eind van de pagina).  De zaal is open om 19.15 uur. 

De toegang is gratis en gasten zijn welkom. En wie regelmatig te gast is, verwelkomen we graag als nieuw lid.

Eerdere lezingen en symposia zie lezingenarchief. Hieronder de geplande data. 

  • 13 september 2024 lezing door drs. Orlin Koop, getiteld "De dynamische Melkweg door de ogen van GAIA", Orlin is bezig zijn proefschrift af te ronden in het Kapteyn Astronomisch Instituut, Groningen. 
    Er zijn miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het Universum, dus zo speciaal is ons sterrenstelsel niet. Toch is het wel het sterrenstelsel dat wij veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan elk ander. Dit betekent dat de Melkweg ons een unieke kijk kan geven in het formatieproces en de werking van sterrenstelsels. Astronomen vermoeden dat sterrenstelsels groeien door botsingen en samensmeltingen met andere stelsels, maar hoe ging dat in de praktijk? En wat staat ons nog te wachten? Met de geweldige data die beschikbaar is door de satelliet 'Gaia' van ESA, kunnen we zeer precies posities en bewegingen van individuele sterren meten. Door dit aan te vullen met metingen over chemische samenstelling van sterren kunnen we het verhaal van de formatie van de Melkweg ontrafelen en als het ware een soort Galactische Archeologie uitvoeren. In deze lezing zal ik recente ontdekkingen die Gaia mogelijk heeft gemaakt bespreken. Specifiek zal ik uitleggen hoe we zoeken naar de oude bouwstenen van de Melkweg (andere sterrenstelsels) en welke waardevolle informatie zogenaamde 'sterrenstromen' ons kunnen geven. 
  • 11 oktober 2024 lezing over micrometeorieten door Astrid Eeuwes. Astrid ontving de Dr. J. van der Biltprijs 2023 van de KNVWS.
    Van haar website: Micrometeorieten zijn kleine stukjes gesteenten die uit ons zonnestelsel komen. Ze worden door de zwaartekracht van de aarde aangetrokken en komen via de dampkring op aarde terecht. Door deze reis veranderen ze erg van uiterlijk en samenstelling en ze lijken daarom niet meer op de grotere en bekende meteorieten.  
    Micrometeorieten kun je zelf ook vinden om en op je huis. 
  • 15 november 2024 lezing over astrochemie door dr. Martijn van Gelder, Sterrewacht Leiden.
    Vorming en voorkomen van moleculen in het heelal.
  • 13 december 2024. Lezing door Cees Ooms over Space Weather en het Noorderlicht. Ooms is gepensioneerd chemisch technoloog in de industrie. Daarnaast 22 jaar actief als astrofotograaf en amateur astronoom. Zijn interesse in Space Weather is ontstaan na een spectaculaire Noorderlicht ervaring in 2014 in Noorwegen. Hij heeft inmiddels 12 keer Noorderlicht gezien, in Noorwegen, IJsland en Nederland.
    De lezing begint met het actuele Space Weather overzicht en de mogelijke effecten op het leven én technische installaties in de ruimte en op aarde. Processen die zich op de zon en in de atmosfeer van de aarde afspelen worden uitgelegd. Zonder ingewikkelde formules, maar wel op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Magnetische reconnectie is een van de processen die aan de orde komen. Het is de basis voor het ontstaan van zowel activiteit op de zon als het Noorderlicht. Om dit gedeelte van de lezing te kunnen volgen is wat basiskennis van natuurkunde en/of interesse in technische onderwerpen wenselijk. Foto’s van zonsverduisteringen, H-alpha foto’s van de zon én Noorderlicht foto’s worden gebruikt zodat het niet alleen natuurkunde is. Er wordt ingegaan op de rol van wetenschappers die aan de theoretische onderbouwing van de voor Space Weather belangrijke processen hebben gewerkt. Satellieten die belangrijk zijn voor het registreren van Space Weather data worden behandeld. Voorbeelden van Space Weather overzichten, van dagen waarop het er wat minder saai aan toe ging dan meestal het geval is, worden besproken. Hierbij ook aandacht voor de Space Weather condities die nodig zijn om in Nederland Noorderlicht te kunnen zien. Als laatste wordt uitgelegd hoe, aan de hand van via Internet beschikbare informatie, eenvoudig te bepalen is of er een goede kans is om Noorderlicht te zien.


't Vinkhuys
Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen, telf. 050 5770770 (kaart). Parkeren aan de noordzijde (Pyrietstraat), meer ruimte is bij het winkelcentrum hoek Diamantlaan-Siersteenlaan.
Gehandicapten parkeerplaatsen op het terrein voor het voorhuis.
Stadsbus vanaf Hoofdstation Groningen: lijn 7. 
vinkhuys.nl



Top pagina>

Dorpshuis Peize